Strona główna
Ekologia
Tutaj jesteś

Dlaczego warto wybierać opakowanie ekologiczne?

25 lipca 2023 Dziecko chodzi z workami na śmieci, wśród zielonego lasu, dbając o środowisko, przestrzeń do kopiowania

Wybór opakowań ekologicznych, np. do żywności czy kosmetyków, jest idealnym sposobem, aby żyć w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju i chronić środowisko naturalne. Takie produkty pozwalają ograniczyć wydobycie surowców, zmniejszyć ślad węglowy oraz przyczynić się do redukcji zanieczyszczenia powietrza, gleby czy wody. Sprawdź, czym są opakowania z recyklingu oraz biodegradowalne, jak je poznać, a także dlaczego warto po nie sięgać.

Jakie cechy ma ekologiczne opakowanie? 

Producenci opakowań i ich klienci coraz chętniej sięgają po technologie i surowce, które ograniczają ślad środowiskowy. Tego typu produkty opakowaniowe wyróżnia to, że są wytwarzane odpowiedzialnie, czyli poprzez ograniczenie zużycia energii oraz zasobów nieodnawialnych i dobór jak najbardziej przyjaznych środowiskowo rozwiązań. Ekologiczne opakowania:

  • powstają w wyniku recyklingu albo są tworzone z materiałów biodegradowalnych, które szybko ulegają rozkładowi – ważne jest też to, że w trakcie produkcji nie używa się surowców substancji toksycznych;
  • umożliwiają ponowne wykorzystanie przez całkowite przetworzenie lub kompostowanie – w ten sposób tworzy się obieg zamknięty surowców;
  • w trakcie produkcji i transportu generują minimalny ślad węglowy, obejmujący emisję do atmosfery dwutlenku węgla, metanu i innych gazów cieplarnianych – jest to możliwe między innymi dzięki krótkiemu łańcuchowi dostaw.

Ekologiczne opakowania są również funkcjonalne i praktyczne. Ich kształty, wymiary i waga pozwalają na przewóz oraz magazynowanie możliwie największej liczby produktów.

>> Czytaj więcej na temat tego, czym są opakowania ekologiczne.

Eko-opakowania – z jakich możesz korzystać? 

Opakowania ekologiczne dzielą się na dwie grupy – pochodzące z recyklingu i biodegradowalne. Odróżnisz je dzięki symbolom znajdującym się na kartonach czy torbach.

Opakowania z recyklingu 

Jeśli chodzi o dostępne na rynku opakowania ekologiczne, przykładami są wszelkie kubki czy pojemniki, które pochodzą z recyklingu. Powstają one z wcześniej użytego i odpowiednio przetworzonego:

  • szkła;
  • papieru;
  • metalu;
  • plastiku.

Jednym z najbardziej ekologicznych materiałów jest szkło, które można wykorzystywać w nieograniczony sposób, wielokrotnie poddając je recyklingowi. Poza tym wiele produktów szklanych, jak np. butelki po napojach, mogą być opakowaniami wielokrotnego użytku.

Pod względem przetwarzania, bardzo dobrym surowcem jest także aluminium, którego jakość nie spada. Jego recykling jest dużo mniej szkodliwy dla środowiska naturalnego w porównaniu z tradycyjną produkcją, której produktem ubocznym jest toksyczny i żrący czerwony szlam.  

Także papier czy tworzywa sztuczne są poddawane przetworzeniu. Obserwujemy to na co dzień na półkach sklepowych, gdzie coraz częściej pojawiają się opakowania z informacją o stopniu wykorzystania surowców z recyklingu. 

Recykling. zielony symbol eko recyklingu. znak strzałek z recyklingu w pobliżu materiałów do recyklingu i ponownego użycia na białym drewnianym tle widok z góry

Biodegradowalne opakowania żywności czy kosmetyków 

Poza opakowaniami pochodzącym z recyklingu, mianem eko określa się również butelki czy kubki, które są biodegradowalne. Jeśli trafią do środowiska naturalnego jako odpady, szybko się rozkładają, bez pozostawiania toksycznych śladów, zamieniając się w biomasę, która jest źródłem cennych składników mineralnych. Aby doszło do ich biodegradacji, nie trzeba specjalnych warunków, na przykład temperaturowych – wystarczy działanie mikroorganizmów oraz wilgoć.

Biodegradowalne opakowania żywności czy kosmetyków są wytwarzane z:

  • pulpy celulozowej;
  • roślin strączkowych;
  • otrębów pszennych;
  • słomy;
  • liści palmowych;
  • bananów;
  • bambusa;
  • pestek awokado.

Opakowania jednorazowe biodegradowalne produkuje się również z biopolimerów, na przykład PLA (surowcem jest np. mączka kukurydziana) albo PHA (powstają w procesie fermentacji cukrów i olejów). Spotykane są ponadto bioplastiki, wytwarzane na przykład z kukurydzy lub trzciny cukrowej, oraz folie z biotworzywa odpadowego, między innymi skrobi ziemniaczanej. 

Jakie zalety mają ekologiczne opakowania jednorazowe i wielorazowe? 

Opakowania ekologiczne warto stosować przede wszystkim ze względu na środowisko naturalne i ograniczenie ilości odpadów. Dzieje się tak dzięki:

  • mniejszemu zużyciu surowców, energii oraz wody podczas produkcji w porównaniu na przykład do pojemników PET czy PP, co prowadzi do niższych kosztów – recykling powoduje ponadto, że w wielu przypadkach nie trzeba przechodzić od początku całego procesu produkcyjnego;
  • eliminacji dużej ilości odpadów – recykling oraz biodegradacja materiałów zapobiegają powstawaniu dzikich składowisk odpadów, które są ogromnym zagrożeniem dla środowiska i człowieka, a wydatki związane z ich usuwaniem pochłaniają ogromne kwoty; pamiętaj, że produkty z tworzyw sztucznych mogą rozkładać się nawet kilkaset lat; 
  • oszczędnemu wykorzystaniu zasobów nieodnawialnych – dzięki obiegowi zamkniętemu redukowany jest udział węgla, gazu ziemnego czy ropy naftowej oraz wielu cennych surowców w procesach wytwórczych; ponadto mniej lasów jest wycinanych, co zapobiega niszczeniu naturalnych siedlisk ssaków i ptaków, wysuszaniu gruntów.

Dużą zaletą opakowań z recyklingu czy biodegradowalnych są rozległe możliwości ich zastosowania. Na szeroką skalę przydają się w biznesie, w tym do:

  • transportu różnych produktów za pomocą palet czy tekturowych opakowań zbiorczych;
  • nadawania przesyłek – koperty kurierskie czy kartony z makulatury;
  • przewożenia jedzenia – kwadratowe albo trójkątne pudełka na pizzę, pojemniki obiadowe czy termiczne typu lunch box lub burger box, opakowania na sałatki i sosy;
  • przechowywania kosmetyków, medykamentów i suplementów diety.

Konsumenci również mają coraz większy wybór asortymentu spod znaku eko, który przydaje się podczas chociażby organizacji rodzinnych imprez, na przykład urodzin dziecka czy grilla (papierowe kubki na piwo czy lody oraz widelce z drewna w eko opakowaniach), bądź robienia zakupów albo pakowania jedzenia do szkoły czy pracy (w takich sytuacjach idealnie sprawdzi się ekotorba termiczna).

Ekologiczne opakowania na jedzenie czy leki to szeroka kategoria produktów. Warto po nie sięgać, gdyż przyczynisz się do poprawy stanu środowiska naturalnego oraz redukcji zanieczyszczeń.

Symbole na opakowaniach i ich znaczenie – jak poznać opakowania ekologiczne? 

Jeśli chcesz żyć ekologicznie, zwracaj uwagę na oznakowanie opakowań, których używasz. Ekopojemniki poznasz po następujących symbolach:

  • recykling – wstęga mobiusa – znak prezentujący trzy zielone strzałki, ułożone w trójkąt, podążające w kierunku wskazówek zegara; tożsamym znakiem jest zamykająca koło strzałka; dotyczy produktów, które można ponownie przetworzyć; w jego wnętrzu może znajdować się informacja o tym, jaki odsetek materiałów użytych do produkcji opakowania pochodzi z odzysku;
  • opakowania kompostowalne (compostable) – symbol sadzonki dotyczy pojemników, które rozkładają się bez uwalniania szkodliwych substancji i mogą być kompostowane z innymi odpadami organicznymi;
  • możliwość ponownego wykorzystania – dwie poziomie strzałki zwrócone w przeciwnych kierunkach informują o tym, że wyrób nadaje się do wielokrotnego użytku; w ten sposób oznaczane są opakowania zwrotne;
  • aluminiowe do recyklingu – symbol dwóch strzałek tworzących okrąg, w których umieszczono napis „alu”, wskazuje na to, że opakowanie aluminiowe można poddać recyklingowi;
  • zielony punkt – strzałki w dwóch odcieniach zieleni wpisane w okrąg mówią o tym, że producent opakowania wniósł opłatę recyklingową w ramach systemu odzyskiwania odpadów;
  • euroliść – przedstawia gwiazdki Unii Europejskiej na zielonym tle, które układają się w kształt liścia; świadczy o tym, że opakowanie wytworzono zgodnie z normami wspólnotowymi;
  • dbaj o czystość (wrzuć do kosza, tzw. TidyMan) – znak przypomina konsumentom, że opakowanie po wykorzystanym produkcie należy wyrzucić do odpowiedniego kosza na śmieci;
  • w trosce o naturę – certyfikat potwierdza udział producenta opakowania w programie o tej samej nazwie (jego celem jest minimalizacja odpadów i poprawa stanu środowiska naturalnego) oraz świadczy o współpracy z Polskim Systemem Recyklingu.

 Przeczytaj więcej o: symbolach umieszczonych na opakowaniach

 Źródła:

  1. https://myhappyocean.pl/Rodzaje-opakowan-ekologicznych-dostepnych-na-rynku-blog-pol-1592905786.html
  2. https://etisoftpackaging.pl/opakowania-ekologiczne/
  3. https://www.kalendarzrolnikow.pl/7693/ekologiczne-opakowania-dlaczego-warto-je-wybierac
  4. https://interzero.pl/uslugi/doradztwo-srodowiskowe/ekoprojektowanie-opakowan/
  5. https://slowpack.pl/Znaki-ekologiczne-na-opakowaniach-przewodnik-blog-pol-1596030766.html
  6. https://lekaro.pl/wpis-blog/dlugie-zycie-smieci-dlugo-rozkladaja-sie-rozne-rodzaje-odpadow/

Materiał zewnętrzny

Redakcja ekoprognoza.pl

Grono doświadczonych specjalistów z obszarów ogrodnictwa, ekologii, zdrowia, sportu i diety, dzieli się profesjonalną wiedzą oraz praktycznymi poradami, które pomagają naszym czytelnikom w pielęgnowaniu ogrodu, dbaniu o środowisko, utrzymywaniu zdrowego trybu życia oraz osiąganiu sportowych celów.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

rola biogazowni
Zrównoważone rolnictwo: klucz do zdrowej planety
Jak ograniczyć zużycie plastiku w domu: praktyczne porady

Jesteś zainteresowany reklamą?